Stiftelsen Lovdata ble opprettet tilbake i 1981 – for «å opprette, vedlikehold og drifte systemer for rettslig informasjon».

Lovdatas åpne nettsted på internett inneholder de primære rettskildene som regulerer borgernes rettigheter og plikter. Denne informasjonen er gratis og omfatter lover, sentrale og lokale forskrifter, nye høyesteretts- og lagmannsrettsavgjørelser samt avgjørelser fra Den europeiske menneskerettsdomstolen – EMD.
Lovdata Pro er et juridisk arbeidsverktøy brukt av fagmiljøene innen jussen, men det har også vært tilgjengeliggjort i bibliotek i Norge vederlagsfritt, gjennom tilgang via registrerte ip-adresser, der disse har vært sikret til biblioteket.
I løpet av 2025 tar Stiftelsen sikte på å oppgradere Lovdata Pro, og de gjennomfører noen endringer som får konsekvenser for bibliotekene.
- De har stengt muligheten for at nye bibliotek gis tilgang til LovdataPro.
- De bibliotek som har registrert tilgang til Lovdata Pro, beholder denne til ny versjon er på plass.
- Den eksisterende versjonen av Lovdata Pro supporteres ikke lengre – det vil si at den fungerer så lenge den fungerer, men dersom det oppstår feil, så vil ikke disse rettes.
Stiftelsen Lovdata har ikke avgjort om de vil videreføre muligheten for at bibliotek får vederlagsfri tilgang til Lovdata Pro. Internt i stiftelsen diskuteres det rundt mulighetene for å utvikle Lovdatas åpne område for å møte et eventuelt bortfall av Lovdata Pro for bibliotekene.
Bibliotek24 har spilt inn muligheten for at vi i større grad hjelper til med, og ivaretar en løsning basert på tilgang via registrerte ip-adresser – denne funksjonen finnes allerede i dag i ConsortiaManager som vi benytter til andre produkter.
Som en mulig erstatter for Lovdata Pro, har vi fått inn nytt av 2025 produktet Juridika, fra tidligere Universitetsforlaget, nå Scandinavian University Press.
Med Juridika får biblioteket deres tilgang til over 300 av jussens viktigste fagbøker, tidsskrift og artikler skrevet av Norges ledende jussforfattere, samt over 90 lovkommentarer som ajourføres jevnlig.
«Gjennom brukervennlige søkefunksjoner, gir Juridika bibliotekets besøkende intuitive verktøy til å utforske, forstå og anvende juridisk kunnskap gjennom søk i lovkommentarer.
Ved å tilgjengeliggjøre Juridika på folkebiblioteker, kan plattformen styrke rettssikkerheten og fremme lokaldemokratiet ved å gi innbyggerne enkel tilgang til pålitelig juridisk informasjon. Det vil gi bibliotekets brukere et godt grunnlag for håndtering av personlige juridiske forhold. På samme tid vil terskelen for juridisk veiledning blant allmennheten senkes».