Det er en svært spennende høst i Bibliotek24, ikke bare er det den vanlige tilknytningsperioden, men spørsmålet om drift landes også i disse dager. Resultatet kan ha store ringvirkninger for biblioteksektoren og befolkningen, men først er tre tre trinn som må på plass.
Årets tilknytningsperiode
For tredje gang er Bibliotek24 i gang med en felles nasjonal tilknytningsperiode for alle folkebibliotek og offentlige videregående skolebibliotek i Norge. Ved å forhandle for alle i fellesskap oppnår vi bedre priser og et likere utgangspunkt for å gjøre en større del av biblioteket medietilbud digitalt og relevant for publikum.
Årets tilknytningsperiode er ekstra spennende av flere grunner. For det første er det en svært krevende økonomisk tid for kommunene. Selv om det digitale i stor grad representerer fremtidens medietilbud, risikerer man kutt (selv om det bør unngås) også her.
Nytt av året er at Bibliotek24 har forhandlet frem en ny prismodell som utjevner de forskjellene som tidligere trappetrinnsmodell skapte og samtidig gir en langt større forutsigbarhet i pris for bibliotekene. Det har med ny prismodell blitt mer økonomisk stabilt og tryggere å tenke langsiktig på investeringen i digitale innholdstjenester enn hva som var tilfellet før, hvor prisene kunne variere mer fra år til år.
Prismodellen gjør også kostnadene for bibliotekene mer oppnåelige enn hva som var tilfellet før, dersom ikke fylkesbiblioteket stilte økonomiske garantier – noe færre har mulighet til enn før. Prismodellen skal imidlertid testes i praksis før den blir hugget i sten og det er det som nå gjøres i årets tilknytningsperiode, så krysser vi fingre for at bibliotek prioriterer rett og at ikke økonomiske utfordringer på lokalt nivå medfører for store kutt i digitale innholdstjenester.
Fylkeskommunale “ja”
Det andre trinnet i høstens tretrinns-rakett for Bibliotek24 er de fylkeskommunale “ja” til det som har fått tittelen “Strategisk samarbeid med Bibliotek24 gjennom KS Digital”.
Bibliotek24 er i ferd med å ta skrittet ut av prosjekt-boblen, økonomisk støttet av Nasjonalbiblioteket, og inn i varig drift. Dette gjøres gjennom å bli en del av nyoppstartede KS Digital AS som allerede forvalter flere digitale fellesløsninger for kommuner og fylkeskommuner – et perfekt hjem for Bibliotek24 med andre ord.
15 fylkeskommuner skal dermed i oktober og november si “ja” til å kjøpe drifts-tjenesten av Bibliotek24 gjennom KS Digital og med det sentralisere en tidligere fylkeskommunal praksis for å ivareta en felles digital plattform for offentlige videregående skolebibliotek og folkebibliotek.
I skrivende stund har 11 av 15 fylker sagt ja og i de fleste tilfellene har dette også vært enstemmig. De resterende fylkene har saken på programmet i november.
Et endelig “ja” fra KS
Parallelt med tilknytningsperiode og fylkeskommunale “ja” skal også KS si sitt endelige “ja”, noe som markerer det tredje og siste trinnet i høstens tretrinns-rakett for Bibliotek24.
Vinteren 2023-2024 var KS Digital med i en arbeidsgruppe også bestående av representanter fra Novari, fylkeskommunene og prosjekt Digin (som har levert Bibliotek24) for å finne ut hvordan Bibliotek24 kan tas fra prosjekt til drift. Anbefalingen fra arbeidsgruppen endte til slutt på Bibliotek24 bør bli en del av KS Digital og at det skulle kjøres to et fylkeskommunalt løp og et KS løp for å få dette realisert til 1.1.2025.
Bibliotek24 har gjennom 2024 vært gjennom samstyringsstrukturen til KS og tilbakemeldingene har vært positive. Nå gjenstår et endelig ja i desember før Vestfold fylkeskommune, som til nå har fungert som prosjekteier og “hjem” for Bibliotek24, overdrar driften av Bibliotek24 til KS Digital.
Veien videre
Hvorfor er disse trinnene så viktig i høsten rakett? Jo, siden Bibliotek24 er mer enn bare digitale innholdstjenester. Bibliotek24 er muligheten for en 100% offentlig koordinator av digital infrastruktur og e-medier for bibliotekene.
Prosjektet Felles formidlingsløsning peker på Bibliotek24 som koordinator for den digitale infrastrukturen som prosjektet jobber for å få på plass. Skal bibliotekene ha forenklende løsninger for samdrift må også noen nøytrale aktører koordinere drift, opplæring, utrulling, utvikling og så videre for sektoren.
Nasjonal koordinering av ebøker og lydbøker, nasjonale som internasjonale, er også et ønske som Bibliotek24 kan ivareta. Dette håper vi å kunne utarbeide et forprosjekt på allerede i 2025.
Men først må vi sikre driften av Bibliotek24 og det gjøres denne høsten gjennom god oppslutning i tilknytningsperioden, 15 fylkeskommunale “ja” og et siste og avgjørende “ja” fra KS.
Vi gleder oss til den spennende veien videre med dere på laget!