
Uoffisielle tall fra folkebibliotekstatistikken viser at folkebibliotekene aldri har vært bedre besøkt, men fallet i utlån av ebøker/lydbøker tiltar.
Fylkesbibliotekene har nylig fullført jobben med å se over og følge opp statistikken til folkebibliotekene for 2024 og tallene kan sees samlet nå på BibStat.no. Tallene bearbeides videre av Nasjonalbiblioteket, før den komplette offisielle folkebibliotek-statistikken tilgjengeliggjøres via Bibliotekutvikling.no og tallene på BibStat erstattes med de samme tallene.
Besøk og bruk øker
I 2023 var norske folkebibliotek tilbake med høyere besøkstall enn rekordåret 2019 før pandemien. Dette besøkstallet fortsetter å øke noe i 2024, slik at fjoråret med det var tidenes mest besøkte år for norske folkebibliotek.
Selv om besøkstallet øker, reduseres antallet aktive personlige lånere noe. De som derimot er aktive lånere er mer aktive enn tidligere, slik at førstegangslånet av fysiske medier er på over 14 millioner lån. Det samlede førstegangsutlånet av bøker er på det høyeste siden 2009!
Fallet tiltar for ebøker/lydbøker
Verdt å merke seg er at fallet tiltar for utlån av ebøker og lydbøker. Antall nedlastede ebøker/lydbøker falt med 4 prosent i 2023 og dette fallet økte med 7 prosent i 2024.
Ser man nærmere på hvor fallet er størst er det et markant større fall innenfor utlån av ebøker/lydbøker til barn og unge. Her faller utlånet av ebøker på 18 prosent og lydbøker på 17 prosent.
Det er også et fall på ebøker og lydbøker til voksne på henholdsvis 3 prosent og 6 prosent.
Nedgangen i utlån av ebøker og lydbøker, særlig blant barn og unge, kan ha flere forklaringer. Bibliotekenes rammevilkår for innkjøp og utlån av digitale medier er annerledes enn for fysiske medier, noe som kan påvirke tilbud og tilgjengelighet. Det kan heller ikke utelukkes at brukeropplevelsen i de digitale løsningene spiller en rolle i utviklingen.
Utforsk tallene på egen hånd
På Bibstat.no kan du selv gå inn og utforske tallene og utviklingen i folkebibliotek-statistikken videre. Merk imidlertid at tallene er uoffisielle og mindre endringer kan forekomme når den offisielle statistikken foreligger fra Nasjonalbiblioteket om noen uker.
Som ved all statistikk finnes det usikkerhetsmomenter også i BibStat. Det tas for eksempel ikke høyde for stengte bibliotek, redusert bemanning, eller andre faktorer som kan forklare endringer i tallene. Dette er det spesielt viktig å merke seg når man ser på tallene for enkeltbibliotek fremfor på nasjonalt eller regionalt nivå.